Når det kommer til indkøb af sin næste gryde, så kommer man hurtigt til at stille sig selv spørgsmålet; “hvilke gryder er bedst?”. I denne artikel vil vi forsøge at komme med svaret på dette spørgsmål, således du er bedre klædt på, til at udvælge hvilken gryde der er bedste for lige netop dig og dit køkken.
Valg af den rigtige gryde kan være en svær opgave, da der er mange forskellige typer og størrelser at vælge imellem. Men ved at udpege nogle enkelte konkrete overvejelser, nogle få vigtige faktorer, kan man nemt finde den gryde, der passer bedst til ens personlighed, køkken og madlavningsniveau.
Vi starter med materialet
Det første man bør overveje, når man vælger en gryde, er materialet. Der er flere forskellige typer af materialer, som gryder kan laves af, herunder aluminium, støbejern, rustfrit stål og keramik. Aluminium og støbejern er god til at fordele varmen jævnt, mens rustfrit stål er let og nemt at rengøre. Keramik er også et godt valg, da det er ikke-giftigt og kan modstå høje temperaturer.
Stil dig selv følgende spørgsmål
- Skal gryden vasken i opvaskemaskinen (aluminium eller rustfrit stål) eller i hånden (støbejern, kerami, aluminium eller rustfrit stål)?
- Skal der ofte laves store gryderetter som skal være på kogeblusset i længere tid? (støbejern)
- Skal gryden også kunne anvendes udenfor? (støbejern)
Vi fortsætter med størrelse
En anden vigtig faktor at overveje er størrelsen på gryden. Det er vigtigt at vælge en gryde, der passer til ens madlavning og antallet af personer, man skal servere for. En lille gryde er god til en person, mens en større gryde er god til flere personer. Det er også vigtigt at overveje, om gryden kan passe ind i ens komfur eller ovn, hvis det er nødvendigt at bruge den til dette formål.
Stil dig selv følgende spørgsmål
- Hvor mange personer laves der ofte mad til?
- Hvor stor er diameteren på komfurets kogeblus?
- Skal gryden passe ind i din ovn? Og hvad er størrelsen på denne?
Så kommer håndtaget
Håndtagene på gryden er også vigtige at overveje. Det er vigtigt at vælge en gryde med håndtag, der er nemme at holde fast i og ikke bliver varme, når gryden er i brug. Håndtagene skal også være fastgjort til gryden på en sikker måde, så man ikke risikerer at gryden falder ud af hånden.
Stil dig selv følgende spørgsmål
- Skal gryden anvendes over bål eller i ovnen? (undgå håndtag eller sikre at dette er i korrekt materiale)
- Har du kræfterne til at løfte grynden i en eller to hænder? (1 eller 2 håndtag)
Afslutningsvist skal du tænker over rengøringen
Endelig er det vigtigt at overveje, hvor nem gryden er at rengøre. Det er godt at vælge en gryde, der er nem at rengøre og kan tåle at blive vasket i opvaskemaskine.
I alt, valg af den rigtige gryde er en vigtig beslutning, da det kan påvirke ens madlavning og madoplevelse. Ved at overveje materiale, størrelse, håndtag og rengøring kan man nemt finde den gryde, der passer bedst til ens køkken og madlavning. Det er også vigtigt at investere i kvalitetsgryder, da dette kan spare penge i det lange løb og give en bedre madoplevelse.