Kobbergryder har været danskernes foretrukne gryde siden middelalderen, og i dag er de smukke gryder med de fantastiske egenskaber stadig i høj kurs. Vi kigger nærmere på kobbergryder til såvel gas og glaskeramiske kogeplader samt kobbergryder til induktion. Du får selvfølgelig også vores allerbedste tips til rengøring af kobbergryder.
Smukke kobbergryder til madentusiasten
Hvis du elsker at bruge timevis i køkkenet på at kreere gourmet måltider til familie og venner, så har du også fortjent det ypperligste indenfor køkkenudstyr.
For mange står køkkendrømmen på kobbergryder, kobber kasseroller og kobberpander, men særligt er interessen for kobbergryder til induktion steget enormt i takt med at de smarte induktionskogeplade virkelig har vundet indpas i de danske hjem.
Kobbergrydens fantastiske egenskaber
Det er ikke kun på grund at kobbergrydernes smukke udseende, at du ser kobbergryder, potter og pander hængende ned fra loftet på mange af de bedste restauranter verden over. Kobber har nemlig nogle fantastiske egenskaber, som gør dem langt bedre end gryder af støbejern, stål og aluminium.
Når det kommer til varmeegenskaber, så er kobbergryder uovertrufne. Der findes ikke tilsvarende materiale indenfor køkkenudstyr, som du kan styre temperaturen mere præcist med.
Anvender du samtidig dine kobbergryder på gas eller induktion, der i forvejen er lette at temperaturregulere, så har du grundlaget for mad i verdensklasse. Hvorfor ikke kopiere det til dit køkken.
Kobbergryder og induktion er blevet virkelighed
Hvis du har hørt, at du ikke kan bruge kobbergryder på induktion, så har du langt hen af vejen ret. Kobber er nemlig ikke magnetisk og kan derfor ikke arbejde sammen med spolerne i induktionskogepladen.
Kærligheden til kobbergryder har dog gjort, at eksperterne har arbejdet på sagen og kommet frem til en løsning, så du nu kan få kobbergryder til induktion.
Problemet med den manglende varmeledeevne i kobbergryderne bliver løst på to måder. Nogle producenter vælger at lægge en ekstra bund på kobbergryden som er magnetisk og dermed forenelig med induktion.
Ofte vælger man dog også at lave lag-på-lag gryder, hvor kun det yderste lag er kobber. Indenunder vil der gemme sig stål som er slidstærkt og aluminium som har gode varmeledende egenskaber – og voila – du har en kobbergryde eller kobber kasserolle til induktion.
Rengøring af kobbergryder
Har du kobbergryder så medfølger der en smule mere arbejde end ved andre gryde typer. Kobbergryder skal nemlig pudses og fortinningen indeni skal efterses, hvis du anvender gamle kobbergryder.
Når du skal rengøre kobbergryder, så kan du købe flere produkter i handlen, som er udviklet til at gøre det let og hurtigt at holde gryderne skinnende og blanke. Du kan dog også vælge at bruge det gamle husråd hvor du blander:
- ¾ liter sødmælk
- ¾ dl eddike
- 2 spsk fint salt
Blandingen pensles eller hældes over kobber gryden eller panden og skal stå og trække i 10 minutter. Herefter skal du i gang med pudsekluden.
Er der genstridige mærker, så kan du vælge at bruge en smule ekstra fint salt på kluden som pudsemiddel. Har du nye kobbergryder er du dog nok bedre tjent med et mindre slibende pudsemiddel.
3 gode råd til dig der er på jagt efter kobbergryder
1. Vær påpasselig med at købe gamle kobbergryder – Du ser ofte gamle kobbergryder på loppemarkeder, men vær påpasselig med, at fortinningen indeni gryden er fuldstændig intakt. Ellers kan kobbergryden begynde at irre, hvilket er giftigt.
2. Kobbergryder til induktion – Har du induktionskogeplade så vær ekstra opmærksom på, at gryden er ordentlig ledende og ikke kun har fået påsat en helt tynd magnetisk bund. Det kan godt betale sig at købe kvalitet.
3. Køb kobbergryder på tilbud – Hvis du er heldig og har antennerne ude så kan du være heldig at finde kobbergryder på tilbud og dermed gøre en god handel. Det kan måske endda retfærdiggøre, at du køber en ekstra kobber kasserolle.